Rayleigh & Ramsay

Vorig jaar was ik op zoek naar een geschikt verjaardag cadeau voor mijn lief. Meerdere ideeën passeerden de revue maar op alles was wel wat aan te merken. In mijn hoofd bleef het idee hangen van een wijn proeverij.
Mijn lief is nogal een wijn liefhebber en probeert regelmatig een “nieuw” wijntje uit. Daarom leek het mij een leuk idee om van een echte kenner details van een mooie goede wijn te horen, verschillende smaken te proeven en je smaakpapillen aan het werk te zetten.

Zoektocht

Ik ging te rade bij familie en collega’s of iemand wel eens een wijn proeverij heeft gevolgd en wat haar of zijn ervaring is. Diverse proeverijen zijn genoemd maar allen best uit de buurt. Dat wat geen optie want een overnachting zat er niet in en ja wie is er dan de bob….?

Een collega vertelde mij van een wijnbar in de Pijp in Amsterdam, Rayleigh & Ramsay. Ik werd enthousiast van hetgeen zij mij vertelde en koos ervoor om een Rayleigh & Ramsay wijnpas samen met een lekkere fles Pinot Grigio aan lief te geven. De wijnpas als symbolisch cadeau om op een later tijdstip gezellig samen naar Amsterdam te gaan en te genieten van een aantal lekkere wijnen. De fles wijn hebben we gedronken op lief zijn verjaardag die we vierden in Parijs, de stad van de liefde.

Een paar weken later zijn lief en ik samen naar Rayleigh & Ramsay in de Van Woustraat in Amsterdam geweest. We hebben er verschillende wijnen geproefd, genoten van het enthousiaste personeel die je alles over het concept vertelt en eventueel helpt bij de keuze van een goede wijn.

Overzicht wijnkasten wijncafe Rayleigh en Ramsay
Rayleigh & Ramsay – Photo made by Kim (Twisted Style)

100 open wijnen

Maar wat maakt Rayleigh & Ramsay nou zo bijzonder zal je, je afvragen. Dat ga ik hier proberen uit te leggen.
Bij wijnbar Rayleigh & Ramsay kan je uit meer dan 100 open wijnen kiezen. Eigenlijk vinden zij “wijnbar” te hoog drempelig.  Goede wijn moet voor iedereen beschikbaar zijn. Zij noemen zich dan ook liever “wijncafé”!

Edelgas Argon

Normaal gesproken zou de wijn onder invloed van zuurstof snel aangetast worden. Maar door de wijnen in speciale kasten af te sluiten met het edelgas “Argon” blijven de wijnen in topconditie. Dat is de reden waarom Rayleigh & Ramsay altijd 100 verschillende flessen wijn op tap hebben die altijd op dronk zijn.

Best kept secrets bij wijncafe Rayleigh & Ramsay
Rayleigh & Ramsay – Photo made by Kim (Twisted Style)

Rayleigh & Ramsay concept

Het concept is verder simpel. Je koopt een wijnpas, die je op waardeert met een bedrag naar keuze. Vervolgens kan je met deze wijnpas bij de wijndispensers een wijn naar eigen keuze  kiezen. Bij alle wijnen staan informatie kaarten waar het druiven soort, land van herkomst en overige specifieke kenmerken van de wijn op staan.

Rayleigh & Ramsay begrijpt dat het met 100 open wijnen best lastig kiezen kan zijn. Zij hebben dit opgelost door de wijnen in te delen op karakter. Zo zijn er 3 smaakprofielen voor witte wijn, drie voor rode wijn en één voor rosé en voor zoet/versterkte wijnen. Deze smaakprofielen herken je aan de kleuren van de informatie kaarten boven op de wijndispensers.
Je kunt kiezen uit een “slok” een “half glas” of een “glas”. Een “slok” is super handig om een nieuwe wijn uit te proberen. Zo kun je dus wijnen proeven zonder meteen een heel glas te nemen want stel je voor dat ie toch tegenvalt dan ben je niet een heel glas “kwijt”!

Ook een Café

Ondanks dat Rayleigh & Ramsay zoveel wijnen heeft blijven zij ook een café. Je kunt er dus ook heel goed te recht voor verschillende cocktails, een heerlijk tapbiertje en een goede kop koffie.
Ze hebben een menu kaart met heerlijke gerechten en bites. Daarnaast kan je op vrijdag tot en met zondag er ook genieten van een lekkere lunch.
Echte aanraders zijn de oesters.  Vraag aan een medewerker welke wijn hij erbij adviseert en dan……. puur genieten!
Maar ook een kop koffie met een heerlijk stuk gebak erbij, echt een feestje!

Oesters bij wijncafe Rayleigh en Ramsay
Rayleigh & Ramsay – Photo made by Kim (Twisted Style)

Ik ben helemaal weg van dit wijncafé, wat een mooie zaak is dit! De wijnen staan prachtig in speciale wijnkasten. Een super sfeer en zoals ik dus al zei heel enthousiast personeel die weet waar ze over praten als ze je een wijn adviseren en hun concept uit leggen.
Naast hun filiaal in de Van Woustraat hebben ze ook een wijnbar in de Zocherstraat hoek Overtoom. Beide zijn met het openbaar vervoer goed te bereiken.

Dus wederom ben je in de buurt stap binnen en geniet van een zelf “getapt” wijntje met een lekkere lunch. Geniet van het enthousiaste personeel en de gezellige sfeer van de wijk.